Viden om mad og ernæring til de mindste med Ma-Mam

Picture of Kirsten Mikkelsen Ravnbøl
Kirsten Mikkelsen Ravnbøl

Kirsten er ernæringsspecialist i mad til babyer og småbørn og har lavet Ma-Mam

Når jeg holder foredrag hører jeg ofte spørgsmålet: ”Hvornår er det godt at starte på babymad?” Det spørgsmål stiller alle nye forældre nemlig sig selv før eller siden. Nogle glæder sig til dette nye kapitel, mens andre er mere forsigtige. Læs med om hvordan I kan få en god madstart.

Hvornår er det godt at starte på babymad?

Når jeg holder foredrag er et af de ofte stillede spørgsmål: ”Hvornår er det godt at starte på babymad?”

Det spørgsmål stiller alle nye forældre nemlig sig selv før eller siden. Nogle glæder sig til dette nye kapitel, mens andre er mere forsigtige. Kan min baby tåle det, hvad må det få og hvad nu hvis det får sin mad galt i halsen eller ikke kan lide min babymos? Det er helt normalt at have disse tanker og være lidt bekymret med at komme i gang. Og der er også flere ting som spiller ind på, hvornår det er godt at starte, nemlig: din babys alder, dets udvikling og den babymælk(modermælk eller modermælkserstatning) det får. Så der er ikke noget enkelt hurtig svar på spørgsmålet, og derfor også et meget oplagt tema at tage op her i bloggen.

 

Fra en til mange fødevarer

Uanset glæde eller utryghed er opstart på babymad en ny epoke i din babys liv, da det går fra udelukkende at have levet af en eneste fødevarer – nemlig babymælk, til at skulle leve af alle mulige forskellige fødevarer som findes i vores verden. En spændende overgangsperiode frem til dit barn spiser det samme som dig ved alle måltider, når det er mellem 9 og 12 måneder. Overgangsperioden fra mælk til mad er fyldt med en masse nye indtryk lige fra mødet med den første mundfuld babymad. Og babyer er også forskellige i mødet med babymad – nogle lapper det i sig  – andre er mere undersøgende og tvivlende. Begge dele er helt fint og ganske naturligt. Det er derfor godt at følge din babys tempo og responder på det dit barn fortæller dig. Tålmodighed er rigtig godt i den periode.

 

Hvornår kan I starte med babymad? 

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan dit barn tidligst starte på babymad, når det er 4 måneder. Først der er dit barns mave-tarmkanal parat til at optage madens næringsstoffer. Og dit barn bør senest starte på mad omkring 6 måneders alderen, fordi de medfødte jerndepoter er ved at være opbrugte, og fordi babymælken alene, ikke længere kan dække behovet for jern og andre næringsstoffer.

Ud over disse anbefalinger er det også godt at se på hvilke tegn din baby viser på om det er klar til mad. Tegnene på at din baby er klar til mad er individuelle. Nogle børn er nemlig klar til at spise babymos, når de er 4 måneder, mens andre fint kan vente til de er 6 måneder.

Trives dit barn godt og kan du nikke genkendende til flere af disse tegn på hvad dit barn kan, og fortæller dig, kan du med fordel gå i gang med maden før 6 måneder men altså tidligst fra 4 måneder.

 

Før dit barn kan starte på mad, skal det kunne:

  • holde sit hoved selv
  • sidde med støtte på dit skød eller i en stol

 

Forskellige tegn på dit barn fortæller dig, det er klar til at spise mad:

  • Kigger nysgerrigt på̊ dig og andre, når I spiser
  • Viser med mimik og fagter at det gerne vil smage på mad
  • Bevæger tungen rundt i munden og viser det kan gumle
  • Åbner sin mund for skeen
  • Forsøger at samle mad op og komme det i munden
  • Virker sulten og er svær at mætte med mælk alene
  • Vågner oftere om natten

 

Ammer du dit barn?

Hvis du ammer dit barn fuldt eller supplerer modermælken med modermælkserstatning, og dit barn trives og bliver mæt, er anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen at fortsætte så̊ lang tid som muligt med amning til barnet fylder 6 måneder. Men viser dit barn, at det er parat mellem 5 og 6 måneder, bør du lytte til dit barn og introducere maden der. Ellers kan du risikere, at dit barn mister interessen for maden igen og kun vil have babymælk. Starten ved 6 måneder kan derved blive lidt vanskeligere, men ved hjælp af små smagsprøver når dit barn er friskt, skal det nok lykkes.

 

Giver du udelukkende flaske?

Hvis din baby udelukkende får modermælkserstatning, er det en god idé, at starte med små̊ smagsprøver af mad tæt på det er fyldt 4 måneder, så det tidligt oplever at mad smager forskelligt og dejligt. Børn som bliver ammet, bliver nemlig helt naturligt introduceret til smagen af ‘mad’, da modermælk indeholder smagsnuancer af den mad, som mor spiser.

Så lever din baby udelukkende af modermælkserstatning er det med andre ord en fordel for dit barn at starte tidligt på mad, da små smagsprøver på forskelligt mad er med til at fremme modet og glæden ved mad, når behovet for større portioner og flere fødevarer kommer i 5-6 måneders alderen.

 

Når din baby er fyldt 6 måneder

Fra 6 måneder skal alle børn i gang med mad, da den lille krop nu har behov for næringsstoffer og oplevelser fra varieret mad, til blandt andet at hjælpe kroppen med at udvikle hjernens mange områder, få en sund vækst og et stærkt immunforsvar. Så̊ selvom din baby nyder sin babymælk, er mælken alene ikke længere tilstrækkelig til at dække behovet for vitaminer, mineraler og andre gode næringsstoffer, som kroppen nu har brug for. Nu har din baby også brug for grød og babymos.

 

God tommelfingerregel

Mellem 4 og 6 måneder bør babymad være et supplement til modermælken og/eller modermælkserstatningen, og fra 6 måneder og fremefter bør babymælken mere og mere blive et godt og vigtigt supplement til maden.

 

Husk at mad er noget vi skal lære at spise

Uanset om dit barn starter på mad ved 4, 5 eller 6 måneder er formålet med den første mad, at dit barn oplever at babymad smager godt. Glæden ved mad giver nemlig mod og lyst til at prøve andre madoplevelser. Giv derfor dit barn små smagsprøver på grød og babymos fremfor store portioner og varierer babymaden, så det prøver flere forskellige smage i løbet af dagen. Og forbliv glad hvis dit barn kun spiser en enkelt teskefuld af den nye mad, det er helt normalt. Tænk nemlig på̊ at dit barn er ved at lære noget helt nyt, som det aldrig har prøvet før. Når dit barn er blevet tryg ved maden – og mere sulten – skal de større portioner nok komme.

Du kan hjælpe dit barn til at opleve, at det er trygt og rart at spise ved at:

  • bruge god tid til at spise sammen
  • lytte tålmodigt til hvad det fortæller dig om sult, mad, tørst, mæthed med sin mimik og krop
  • give babymaden i et roligt tempo
  • vise din baby din egen glæde ved mad

 

Til sidst vil jeg ønske dig og din baby en rigtig god madstart. 

Kærlig hilsen,

Kirsten


Husk Ma-Mam har gjort det nemt at komme godt i gang med grøntsagerne, så kig forbi vores webshop.  

Vi bruger anerkendte web-værktøjer og deraf følgende cookies til at levere Ma-Mam.com og beder dig acceptere dette   Om cookies