Kære alle

Håber I alle nyder sommeren med jeres små og nære.

Med udsigt til sommerferie og hedebølge, tænkte vi, at det var tid til en lille sommerhilsen fra os, som handler om mad og væske i varmen til de mindste - og lidt inspiration til turmadpakker.

VÆSKE SKAL DRIKKES IKKE SPISES
Vi sveder i sommervarmen, fordi kroppen regulerer vores temperatur. Og det er vigtigt at den tabte væske bliver tilført igen. Derfor har vores krop brug for ekstra væske i sol og varme. Det gælder også de mindste.

Fra officiel side anbefaler man, at vi skal drikke os til væske - ikke spise ekstra væskeholdig mad. Det er derfor også vand og ikke mad, den lille varme krop har brug for til at slukke tørsten og køle af. Det tager nemlig ikke kun lang tid, hvis de små skal spise og gnave sig igennem 100 gram agurk eller vandmelon for at få 90 gram vand, det mætter også alt for meget. Desuden bliver de også ofte trætte af, at skulle tygge og gumle så længe.

Konsekvensen ved at forsøge at lade børn spise sig til væske, kan med andre ord blive, at de hverken får nok væske eller får nok næringsstoffer og varieret mad.
HVAD GØR DU NÅR VARMEN GÅR UD OVER APPETITTEN?
Vi kender det fra os selv, at det kan gå ud over appetitten, når det er meget varmt. Og for babyer og små børn er det ikke anderledes. Derfor er det godt med små hyppige måltider i sommervarmen og små portioner.

Når I er på tur en hel dag med de mindste, er det derfor en rigtig god idé, at forberede mange små madpakker og blæse på principperne om hoved- og mellemmåltider.
Lad i stedet hvert eneste måltid indeholde varieret mad, og husk især proteiner og fedtstoffer, hvis dit barn har nedsat appetit. Gode proteiner til de små er fisk og kød, varieret med æg og bælgfrugter. Gode fedtstoffer er planteolier, mayonnaise, nødder, mandler, kerner og frø.
Og det er godt at gøre måltidet let og overskueligt for de små. For meget mad på bordet eller i madpakken kan nemlig virke uoverskueligt, når appetitten er lille.
Skærmbillede 2022-07-19 kl. 00.04.35
MADPAKKER TIL TUREN
Til de børn som er begyndt at spise selv, er det godt med mad der kan spises med fingrene i madpakken. Giv gerne små kogte grøntsager og frikadeller i tern, flotte rugbrødshapser eller små sandwich med blødt pålæg.
Babyer som får skemad, og mindre småt-spisende børn, har brug for meget energi, og bør derfor tilbydes grøntsagsmos og grød i løbet af dagen – også når I er på tur. Ma-Mams grøntsagsmos er nem at have med sammen med en termokande med kogende vand, og den er både let at spise og indeholder den rette mængde fedtstof. ’

Hvis dit barn er fyldt 6 måneder, kan du medbringe små bløde stykker tilberedt fisk eller kød i en beholder til at supplere grøntsagsmosen. Har du lyst, kan du en af dagene supplere med lidt kogt æg sammen med kogte bælgfrugter til mosen.

Havregryn eller hirseflager er begge gode at lave grød af, når I er på tur, da begge gryn er forkogte og derfor kan nøjes med at blive overhældt med kogende vand. Blend evt. grynene hjemmefra, så tilberedes de nemmere. Husk at tage fedtstof med til grøden.
Lidt sød frugt til dessert efter både grød og grøntsagsmos øger næringen og fuldender måltidet. Prøv gerne med friske bær. De er nemme at have med, og kan moses på turen med en gaffel eller gives i små stykker.
Forslagene her på grød og grøntsagsmos skal spises med det samme de er tilberedt, da bakterier har gunstige forhold i varmen .
Skærmbillede 2022-07-19 kl. 00.10.13
TIP TIL AT GIVE GRØNTSAGSMOSEN ELLER GRØDEN EN FRISK SMAG I SOMMERVARMEN
Revet æble og agurk er både saftigt og smager godt. Tag et skyllet æble og stykke agurk med sammen med et lille fint rivejern og en lille skål eller tallerken til at rive hen over.
Bevar skrællen på mens du river – det er her, den meste næring findes. Bland det fint revne æble og agurk sammen med en lille smule solsikkeolie, så har du et godt læskende supplement til maden på turen.
Husk at mos med friske frugter og grøntsager altid skal tilberedes lige inden den bliver spist, da bakterier også her har gunstige forhold – især i varmen.

Andre forfriskende ideer til babys madpakke er friske jordbær, hindbær, fersken, skrællet gulerod, tomat, peberfrugt, squash, melon og blåbær. Vælg et par stykker for eksempel en frugt og en grøntsag og riv det fint på et parmesanjern, som er fantastisk til at gøre grøntsagerne og frugterne saftige og læskende. Miks det sammen med lidt olie eller mandelmel. Resultatet er sommerligt, smagfuldt og saftigt.
PYT MED ’TRADITIONER’ - SPIS NÅR APPETITTEN ER STØRST
Er din lilles appetit størst om morgenen i varmen, så server lidt små stykker kold kylling eller dampet torsk sammen med f.eks. mayonnaise (dressing), broccoli, rød peberfrugt, pasta og avocado til ’morgenmad’. Til aften, eller når appetitten falder i dagens løb, kan du så servere havregrød eller havregryn med frugt, mandelmel og mælk/yoghurt (fra 9 mdr.). Heldigvis går kroppen ikke op i, hvornår vi spiser hvad. Den vil bare gerne have rigtige næringsstoffer fra varieret mad, så byt gerne rundt på måltiderne.
VARIERET MAD I VARMEN
Et godt måltid eller en god madpakke bør bestå af flere små portioner med følgende i:
  • Gryn, brød, gnavebolle, pasta eller kartoffel.
  • Fra 6 mdr. fisk, kød, æg og/eller bælgfrugter.
  • Plantefedtstoffer og/eller nødder, mandler, frø, kerner (husk at blende dem).
  • Kogte eller friske grøntsager (mos/råkost af friske grøntsager skal spises straks det er tilberedt).
  • Kogte eller friske frugter (frisk mos skal spises straks den er tilberedt).
  • Evt. lidt friskost eller anden ost f.eks. i sandwich sammen med frugt.
  • Evt. mælk eller surmælksprodukter.
Husk køletaske med køleelementer til madpakken samt vand og mælk.

Du kan finde inspiration til frokostopskrifter jeg har lavet enten i Aarstidernes bog BABYMAD eller her.
A56D603F-DC19-4E0B-9751-F3F7CA6B279F
HVAD HAR DE MINDSTE BRUG FOR AT DRIKKE I VARMEN
Uanset vejr og temperatur bør raske børn i alderen 0-3 år ikke tilbydes andre drikkevarer end mælk og vand – også når det er sommer og varmt. Juice, saft og sodavand slukker ikke tørsten, og snupper nemt, den lille plads kroppen har til rigtige næringsstoffer.

Mors mælk
Børn der ammes, er som udgangspunkt fuldt dækket af brystmælken – også når det er varmt. Brystmælk giver nemlig både mad og væske.

Erstatningsmælk
Giver du modermælkserstatning, kan du tilbyde lidt kogt vand som supplement frem til 4 måneder. Fra 4 måneder og fremefter kan du tilbyde vandet fra den kolde hane.

Startet på mad
Alle babyer som er begyndt at spise almindelig mad, kan også tilbydes koldt vand fra hanen. Brug gerne en lille kop eller glas, og lad vandet løbe et par deciliter, så det bliver friskt.

Vand på ferie i ind- og udland
I Danmark har vi noget af verdens reneste vand i hanerne. Går ferien til udlandet med de mindste, bør du købe vand på flaske, hvis vandet fra hanerne ikke kan drikkes. Kog vandet som du bruger til flaske til baby under 4 mdr., samt når grød og mos tilberedes. Fra 4 mdr. kan vand på flaske gives at drikke uden kogning. Men herhjemme, og i andre lande hvor vandet kan drikkes fra hanen, bør du undgå købevand på flaske, da de kan indeholde salte, som dit barn ikke har behov for.

Hvor meget væske på en dag?
Børn har en naturlig tørst så tilbyd væske – mælk og vand – flere gange i løbet af dagen, men tving dem ikke til at drikke. Alt for store mængder vand kan være skadeligt, og der skal også være plads til den nærende mad.
Er du i tvivl om dit barn får nok at drikke, er det godt at holde øje med om bleen bliver våd, og de større børn får tisset. Når dit barn er begyndt at gå, kan du stille en bakke frem i børnehøjde med en lille kande vand og små glas, så kan dit barn selv gå hen og tage ved behov.
Raske børn over 3 år anbefales dagligt at drikke 1 til 1½ liter væske om dagen. Altså det samme som voksne. Det skyldes at børn generelt har et større væskebehov pr. kg kropsvægt end voksne. Børn under 3 år anbefales lidt mindre end 1 til 1½ liter. (Kilde: Den Nationale kosthåndbog)

Pas på dit barn ikke bliver for varm
Udover flere tilbud om vand for at regulere kropstemperaturen, er det også vigtigt, at I søger skygge, når der er hedebølge eller dagen byder på varme timer. Sover dit barn i barnevogn, er det meget vigtigt ikke at dække barnevognsåbningen til f.eks med en stofble. Brug gerne et myggenet, der ikke er for tæt. Der skal kunne komme luft ind til næsen. Tildæk heller aldrig ansigtet og hovedet med en solhat, eller andet tykt stof, når dit barn sover i bæresele. For luften må på ingen måde stå stille mellem baby og den voksnes krop. Husk også at din kropsvarme og tøj bringer temperaturen op hos din baby. Ophold jer derfor kun i kold skygge, når din baby er i bæresele eller barnevogn og ellers lad det sove indendørs i et køligt rum.
KOMMENDE FOREDRAG OM BABYMAD

I august måned holder jeg indtil videre 3 foredrag om mad til de mindste. For flere foredrag hold da øje med vores FaceBook og Instagram
Kirsten Mikkelsen Ravnbøl - ernæringsekspert hos Ma-Mam
Det første og tredje foredrag er henholdsvis onsdag d. 3. august og onsdag d. 31. august hos Family Zoo i deres skønne sundhedshus i Classensgade på Østerbro, København
Har du lyst kan du læse mere om arrangementet eller booke plads her.

Onsdag d. 24. august holder jeg foredrag hos Ro & Mag i deres dejlige sted på Jacobys Allé, Frederiksberg. Du kan læse mere om arrangementet og tilmelde dig her.
Har du spørgsmål?
Husk du altid er velkommen til at skrive til mig på info@ma-mam.com hvis du har spørgsmål om Ma-Mam, eller hvis der er emner, du gerne vil have, at jeg tager op i Ma-Mams Nyhedsbreve.

I ønskes alle sammen en dejlig sommer.

Kærlig hilsen
Kirsten
KØB MA-MAM HER
Bedst at spise babymaden selv - MaMam
MAMAM logo - økologisk grøntsagsmos
facebook instagram 
Email Marketing Powered by MailPoet